Skolebarna får mat selv om det er koronatid

Presidenten i Uganda har stengt ned landet helt for å unngå at koronaviruset sprer seg. Det betyr både at skolene hvor barna har fått mat er stengt og at det heller ikke er lov å reise rundt i landet. For sikkerhet skyld ble det også forbudt for andre enn myndighetene å dele ut mat. Grunnen til det er at utdeling av mat fører til sammenstimlinger av folk, akkurat det myndighetene prøver å unngå.

I en sånn situasjon er gode råd dyre som det heter, men heldigvis har Care 4 Starving Children lokalt ansatte som både har god kontroll på barna som skal ha støtte og som også er kreative og smarte når det trengs. Det er nå ca 700 barn som skal to måltider mat hver dag. Mødrene til ca 1/3 av dem har mobiltelefon, og det har blitt løsningen. Care 4 sender mobile money, som er en SMS-basert pengeoverføring som de fleste bruker, til mødrene. De som har telefoner får tilsendt matpenger til sitt eget og to/tre barn til. Pengene kan brukes til mat i bestemte butikker som Care 4 har avtale med. Butikkene er med og sjekker at pengene kun brukes til det de skal sånn at ingen blir lurt. Care 4 forteller at systemet ser ut til å virke bra.

Strenge regler for å begrense smitte i Uganda

Da jeg besøkte Uganda i fjor sommer så jeg Care 4-damene «in action». Etter å ha sett hvordan Isabella holdt kontroll på køen under mosquitonettutdelingen tviler jeg på at det er mange som tør å prøve seg på noe lureri.     

Dette forteller Care 4 selv:

«Care4 Starving Children Norge er medlem av Innsamlingskontrollen som krever at regnskapet godkjennes av en statsautorisert revisor. Der er det bekreftet at 100 % av midlene de får inn går til Uganda. Det står også i vedtektene for organisasjonen at alt arbeid skjer på frivillig, ubetalt basis i Norge. Det betyr at når noen reiser til Uganda må de alltid dekke utgiftene sjøl. 100 % går til Uganda.

Care4 Starving Children Uganda har også en revisor som er statsautorisert, og som sender rapport til Norge. Her framgår det tydelig at pengene går dit de skal, og at ingen utnytter systemet. Det har vi også sett ved våre regelmessige, lange besøk i Uganda.

Pengene brukes på tre områder. Det deles ut moskitonett – til nå er 54.000 barn beskyttet under nett.

Det er 260 fadderbarn som får dekket kostnader til mat, klær, helsetjenester og skolegang. Både skolene og familiene besøkes.

Kokken på en av skolene hvor Care 4 Starving Children sørger for mat til mange barn

Det er nå rundt 700 barn som får to måltider daglig. Barn hvis foreldre ikke kan betale for skolemat, er på skolen fra 7 om morgenen til 17:30 uten å spise. Sultne barn lærer ikke.»

Hvis du vil være med å hjelpe et barn til med to måltider mat hver dag i et år kan du klikke her. Hvis ikke håper jeg at du tar en titt i butikken min. Alt jeg selger går til inntekt for barna fra slummen i Kampala i Uganda.