Sånn blir veskene til

I dag har jeg gjort ferdig en ny veske. Jeg har tatt litt bilder underveis i prosessen og har lyst til å dele hvordan jeg går frem når jeg lager veskene.

Aller først ser jeg gjennom garnlageret mitt. Jeg finner frem de fargene jeg har og sjekker at garnet kan toves. Så finner finner jeg noe som matcher og lager en plan for veska jeg skal lage. Skal jeg strikke en ensfarget, et mønster eller kanskje bare improvisere underveis. Til denne vesken valgte jeg grått og blått garn.

To ulike modeller

Jeg lager to forskjellige modeller og jeg bruker ikke oppskrift til veskene. Mønsteret blir til etter hvert. Den ene modellen består av fem deler som jeg syr sammen. Først strikker jeg front og bakside, så kortsidene og til slutt bunnen. De fem delene syr jeg sammen før jeg tover. Strikkingen er bare rett, frem og tilbake. Den andre modellen strikker jeg på rundpinne. Da er det enklere å lage mønster som holder seg etter tovingen. Bunnen må strikkes for seg og monteres sammen med resten av veska.

Jeg legger opp at antall masker ut i fra hvor stor veske jeg vil lage. På denne vesken la jeg opp 160 masker. Jeg valgte å begynne med den grå fargen, og mens jeg strikket tenkte jeg ut hvilket mønster jeg ville lage. Jeg hadde nok litt lyst på noe søtt, for jeg fikk en tanke om en kake som det var helt glasur over. Glasuren rant nedover siden på kaken og dannet et mønster. Det har jeg forsøkt å gjenskape på denne vesken.

Veske med dråpemønster

Etter at jeg hadde strikket ferdig og montert vesken tovet jeg den i vaskemaskinen på 60 grader i ca én time. Hvor lang tid tovingen tar varierer veldig med type garn.

Etter toving og forming står det bare igjen å montere håndtakene og sy på merket mitt. Jeg ble veldig fornøyd med denne vesken og nå er den på plass i butikken og venter på ny eier. Det vil gi ti barn i Uganda to måltider med mat i én måned. Løp og kjøp!

Fin håndveske i tovet ull